in de serie beroemdheden met een bipolaire stoornis: Buzz Aldrin (?)

AldrinEdwin Eugene Aldrin werd al in zijn kinderjaren Buzz genoemd. Hij studeerde aan de militaire academie ‘West Point’ en vocht als jachtpiloot o.a. in de Koreaanse oorlog. Later haalde hij zijn PhD aan de fameuze Massachusetts Institute of Technology (MIT). In 1963 werd hij astronaut en in 1969 werd hij wereldberoemd, omdat hij met Neil Armstrong en Michael Collins met de Apollo-11 naar de maan vloog. Hij was de tweede man die een voet op de maan zette.

Hij heeft talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen. Het omgaan met zijn enorme roem ging hem echter niet gemakkelijk af. Hij werd depressief en ging aan de drank. Dit kostte hem o.a. zijn huwelijk. Hij werd op een bepaald moment zelfs in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstige depressie.

Inmiddels is hij al weer jaren stabiel en drinkt hij geen druppel meer. Dat dit hem is gelukt, vindt hij een grotere prestatie en een beter voorbeeld van doorzettingsvermogen dan het lopen op de maan.
Hoewel hij vaak in rijtjes wordt genoemd van beroemdheden met een bipolaire stoornis, heb ik niet terug kunnen vinden dat hij ooit manisch is geweest. Erg waarschijnlijk is dat dus niet en ik denk dat hij daarom geen bipolaire stoornis heeft. Wel een prachtig voorbeeld van een groot man, een echte held, ondanks of dankzij een psychiatrische stoornis.

Overibuzzgens is ook Buzz Lightyear uit de Disney-film Toy Story naar hem vernoemd. Een veel grotere eer kan je toch niet toekomen..

1 reactie op in de serie beroemdheden met een bipolaire stoornis: Buzz Aldrin (?)

  1. Robert schreef:

    Lopen op de Maan…….geen Manie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *