in de serie ‘beroemdheden en de bipolaire stoornis’: Adam Duritz van de Counting Crows

Op lijstjes met artiesten met een vermeende bipolaire stoornis wordt vaak Adam Duritz vermeld. Hij is de charismatische zanger van de groep Counting Crows. Betrekkelijk bekende songs van hen zijn: Mr. Jones, Big Yellow Taxi en bijvoorbeeld Accidentally in Love.

Vooral hun eerste drie albums staan bekend om de melancholische toon. Kijk alleen al naar de titel van de song: ‘This Desert Life’. Sommigen vinden ‘Colorblind’ het meest depressieve nummer dat ze ooit hebben gehoord, met regels alsadam

I am taffy stuck and tongue tied.
Stutter shook and uptight.
Pull me out from inside.
I am ready.
I am fine.

Of wat te denken van de song Good Time:

I just want to have a good time
Just like everybody else
And I don’t want to fall apart this time
So would you please invite me in.

In 2008 meldt Adam Duritz dat hij een psychiatrische stoornis heeft waarvoor hij medicijnen gebruikt. Veelvuldig kom je tegen dat hij een bipolaire stoornis zou hebben. counting crowsOok zou hij aan de drank zijn. Zelf noemt hij het in een interview een ernstige dissociatieve stoornis. Dat lijkt nog niet zo vreemd als je de hoes van ‘This Desert Life’ bekijkt. Soms zeggen mensen met dissociatieve klachten dat het net lijkt alsof ze alles vanuit een vissenkom bekijken. Alsof ze er zelf niet volledig bij zijn.
In juni 2012 geeft hij een uitgebreid interview aan een Amerikaans spiritueel tijdschrift en geeft hij wat meer openheid van zaken. Hij zegt dat een bipolaire stoornis nooit bij hem is vastgesteld. Wel heeft hij jarenlang medicijnen gebruikt die ook voor de bipolaire stoornis vaak worden voorgeschreven. Op dat moment is hij dat aan het afbouwen en voelt hij zich al wat helderder. Mogelijk gaat het om lithium.

Hier lopen we tegen een belangrijk punt aan. De stemming kan bij meerdere aandoeningen wisselen. Bij de bipolaire stoornis is dat de kern van het probleem, maar ook bij andere ziekten zien we depressieve of manische buien. Medicijnen die de stemming stabiliseren worden dus niet exclusief gebruikt bij manisch-depressieve patienten. Je mag het dus zeker niet omdraaien: als je een stemmingsstabilisator gebruikt ben je niet als vanzelf manisch-depressief.

Overigens vond ik zelf de eerste 3 cd’s, met de meer depressieve songs, veel sterker. Maar ik gun de talentvolle Adam Duritz natuurlijk zijn betere stemming…Adam-Duritz-22

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *