hersenscan bij de bipolaire stoornis

Het is lang niet altijd gemakkelijk om de diagnose ‘bipolaire stoornis’ te stellen. Ook als de diagnose wel is gesteld, blijft er nog wel eens twijfel bestaan. Het zou dus zeer van pas komen als we een scan kunnen maken van de hersenen en we met zekerheid kunnen zeggen of er wel of niet sprake is van een bipolaire stoornis.

In de afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan waarbij de hersenen van bipolaire patienten in beeld zijn gebracht. Niet alleen kan daarmee gezocht worden naar veranderingen in grootte en vorm, steeds meer kunnen ook functies van de hersenen worden afgebeeld. Helaas zijn de afbeeldingen nu nog weinig precies. De miljarden hersencellen zijn op zo’n ingenieuze manier aan elkaar verbonden, dat de scans te weinig subtiel zijn om dat in kaart te brengen. Vele onderzoekers komen ook telkens weer met andere resultaten.

Een scan die specifiek genoeg is om bij 1 persoon een diagnose te kunnen stellen bestaat (nog?) niet en zal ook niet binnen enkele jaren beschikbaar zijn.

2 Reacties op hersenscan bij de bipolaire stoornis

  1. Tekstschrijver schreef:

    Laten we hopen dat de wetenschap op dit punt de komende jaren nog een vlucht maakt. Het zou een fantastische stap voorwaarts zijn als aandoeningen zoals een bipolaire stoornis, schizofrenie e.a. aan te tonen zijn via een hersenscan.

  2. Els schreef:

    Het zou met deze nieuwe mogelijkheden als diagnostiek mooi zijn als verschillende disciplines zouden gaan samenwerken. Op deze manier voorkom je overwerk van patient en specialist. Om een voorbeeld te geven er zou mogelijk een relatie kunnen bestaan tussen multiple sclerose en bipolariteit. Beide aandoeningen zijn zichtbaar in de hersenen. Ald de verschillende vakgebieden die overlappingen samen in kaart brengen kan er gerichter onderzoek gedaan worden. Gemeenschappelijke bevindingen kunnen zo sneller bewezen worden. Efficient en daardoor sneller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *