griep in zwangerschap: grotere kans op bipolaire stoornis

Als de moeder influenza (‘echte griep’) doormaakt in de zwangerschap, heeft het kind dan een grotere kans later een bipolaire stoornis te krijgen? Dat vroeg een groep onderzoekers uit de VS zich af (Parboosing et al., JAMA Psychiatry, mei 2013).

Zij zijn in een enorm bestand van personen die geboren zijn tussen 1959 en 1966 in een groot gebied in Californië, nagegaan wie van hen een bipolaire stoornis heeft gekregen. Zij konden in oude dossiers heel goed terugvinden welke moeders van die latere bipolairen tijdens de zwangerschap een dokter hadden bezocht vanwege griep.

Zij spoorden uiteindelijk 92 patienten met een bipolaire stoornis op. Zij vergeleken deze groep met 722 controle-personen.

Het resultaat van deze studie was dat je een bijna 4 keer zo grote kans lijkt te hebben op een bipolaire stoornis als de moeder tijdens de zwangerschap influenza heeft doorgemaakt. Het maakte niet veel uit in welke periode van de zwangerschap de moeder geïnfecteerd was.

Dit betekent weer nieuwe kennis over risicofactoren voor de bipolaire stoornis. Misschien kan dit ook een nieuwe richting geven aan onderzoek naar de oorzaken. Meer praktisch zou je op grond van deze bevindingen kunnen pleiten voor een griepvaccinatie voor vrouwen met kinderwens of bijvoorbeeld voor het vermijden van contact met personen met griep als een vrouw eenmaal zwanger is.

1 reactie op griep in zwangerschap: grotere kans op bipolaire stoornis

  1. Chantal Caes schreef:

    Dit was al veel eerder aangetoond bij schizofrenie. Een relatie tussen influenza en psychosen zou voor de hand liggen. Maar het geldt dus ook voor de bipolaire stoornis type 2: werd er nog een verschil gevonden tussen type 1 en 2 en NOS/NAO? Of waren de aantallen daar te klein voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *