ECT voor de bipolaire stoornis?

Eerder schreef ik over verschillende manieren om een bipolaire depressie te verbeteren als meer standaard behandelingen niet voldoende hebben gewerkt. Daarbij noemde ik ook ECT.

ECT is een afkorting voor electroconvulsieve therapie. Het wordt simpelweg ook wel ‘electroshocks’ of ‘electroshock therapie’ genoemd.

Dat klinkt misschien eng. In films komen wel eens nare beelden voor van dit soort behandelingen. Maar het is een methode die nog altijd wordt toegepast en vaak ook erg effectief is.

Het idee achter ECT is dat kunstmatig, via electrische stroom, een epileptisch insult (een convulsie) wordt opgewekt. Op een of andere manier is gebleken dat dit depressieve klachten kan verbeteren.

Tegenwoordig (eigenlijk al vele jaren) gebeurt dat op zeer gecontroleerde, zorgvuldige en nette wijze. De patiënt gaat kort onder narcose en wordt ook verslapt. Bij een gewoon epileptisch insult gaat de patiënt vaak enorm schokken met het hele lichaam. Doordat de ECT-patiënt verslapt is, gebeurt dit niet, ziet het er ook niet zo naar uit en heeft hij/zij ook niet zo’n spierpijn na afloop. De stroom wordt via elektroden op het hoofd toegediend. Binnen enkele minuten is het al weer gebeurd. De patiënt wordt uit de narcose gehaald en krijgt gelegenheid om even bij te komen. Meestal vindt dit 2 keer per week plaats, vaak in totaal 10 of 12 keer.

ECT is vaak effectief bij een (ernstige) depressie. Dit geldt ook voor een bipolaire depressie. Een enkele keer wordt het ook wel geprobeerd bij een moeilijk te behandelen manie.

Nadelen van ECT zijn vooral dat geheugenverlies kan optreden. Vooral van de periode rond de behandeling zelf is men veel vergeten. Verder kan men hoofd- en spierpijn krijgen na een behandeling. Ook het meermalen per week onder narcose gaan is een belasting. Op de langere termijn is vooral een probleem dat een deel van de patiënten toch weer terugvalt in een depressie.

ECT wordt op dit moment vooral gebruikt als verschillende antidepressieve behandelingen met medicijnen niet hebben gewerkt. Omdat het vaak uiteindelijk wel lukt om een bipolaire depressie met medicijnen of psychotherapie te verbeteren en omdat bipolaire patiënten doorgaans langdurig met medicijnen behandeld worden en langdurig ECT geven een te grote belasting is, geven wij slechts af en toe een ECT-behandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *