e-health voor de manisch-depressieve stoornis

De ontwikkeling van het internet heeft enorm veel teweeg gebracht. Als je er even bij stil staat is het ongelooflijk hoezeer onze dagelijkse bezigheden veranderd zijn door de opkomst van het internet. Geldzaken regelen kan bijna niet meer zonder internet, iedereen e-mailt en whatsappt dat het een lieve lust is en een schat aan informatie is te vinden op het web. De sociale media hebben politieke omwentelingen gestimuleerd (Egypte), brengen je nader bij mensen die voorheen op grote afstand stonden (Facebook) en maken het makkelijk dat iedereen vrijelijk zijn mening over van alles kan geven (Twitter).

Geen wonder dat ook in de gezondheidszorg steeds meer gebruik gemaakt wordt van dit soort nieuwe technieken. Kunnen we met behulp van internet de zorg verbeteren, efficienter en goedkoper maken? Daar zijn op dit moment veel mensen mee bezig. Allerlei internet-toepassingen in de gezondheidszorg wordt wel e-health genoemd.

Grofweg wordt e-health op dit moment voor 2 soorten zorg gebruikt in de psychiatrie. Voor de mildere of kortdurende klachten kunnen allerlei zelfhulpprogramma’s via internet worden gevolgd. Soms kan een e-coach daar bij betrokken zijn om wat persoonlijker advies te geven. Een voorbeeld hiervan is www.alcoholenik.nl .
Verder komen er steeds meer mogelijkheden voor wat meer chronische aandoeningen, bijvoorbeeld de bipolaire stoornis. Doel van digitale middelen is vooral om zelfmanagement te bevorderen. Je geeft de patient allerlei hulpmiddelen in handen om zelf zo goed mogelijk met zijn ziekte om te gaan. Denk hierbij aan het digitaal bijhouden van de lifechart, het bijhouden van het signaleringsplan, onderling ervaringen uitwisselen en direct contact met de behandelaar.

Wij hebben hier al wat ervaring mee opgedaan via het platform mijn.deltapsy.nl. Zie bijv: http://www.trimbos.nl/nieuws/ggz-nieuws/2011/10/13/eerste-positieve-ervaringen-met-het-digitale-platform-mijn-deltapsy-nl
Een grote groep bipolaire patienten kan inloggen in deze digitale omgeving. Het is nog wat zoeken naar de juiste vorm. Binnenkort gaan we er weer een nieuwe impuls aangeven met een nieuwe vormgeving en extra mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *