duiken als bipolair?

Onlangs had ik te maken met een voor mij nieuwe kwestie. Iemand met een manisch-depressieve stoornis doet al jaren aan sportduiken en moet daarvoor opnieuw gekeurd worden. De vraag was of een bipolaire stoornis een reden voor afkeuring is. En was het gebruik van medicijnen voor de aandoening (in dit geval lithium en een antipsychoticum) een reden haar te verbieden te duiken?

Via een erkende duikarts zijn we tot een antwoord gekomen. Helaas voor mijn patient kon zij niet goedgekeurd worden. De bipolaire stoornis op zichzelf is al een reden voor afkeuring. Men is bang voor inschattingsproblemen die onder water fataal kunnen zijn. Door de hoge druk onder water, het gasmengsel dat gebruikt wordt en de diepte ben je al kwetsbaar voor concentratieproblemen. Misschien is de manisch-depressieve patient daar nog gevoeliger voor. Een een antipsychoticum kan de aandacht nog verder verminderen. Tenslotte kunnen er problemen ontstaan met lithium. Tijdens duiken kan uitdroging ontstaan waardoor de lithiumspiegel te hoog wordt, maar ook zouden hartritmestoornissen kunnen ontstaan als je duikt met lithium.

6 Reacties op duiken als bipolair?

 1. fred schreef:

  Ja zo kan je elke handeling wel verbieden auto rijden paard rijden sporten want bij elke activiteit gebruik je de hersenen al ben je jaren stabiel je hebt toch wat vreems.
  Laten we nou eens stoppen om alles naar de ziekte toe te schrijven.
  Want elk mens kan is even zijn verstand verliezen en iets verschrikkelijks stoms doen.
  Wat is nu gezond van geest zijn breivik 78 mensen vermoorden is hij dan nog toerekeningsvatbaar?
  Het is cul en volkomen willekeurig.

 2. Daan schreef:

  Ik ben 4 jaar pro duiker geweest minimaal 950 duiken gemaakt verjaar
  De meeste duiken waren tussen de25 en 40 meter ik ben al 8 jaar manisch depressief met medicatie en ik heb nog mooi een enkel probleempje gehad toen iknog veel dook hat ik geen last van depressies nu ik geen duiken meer kan makken zijn de depressies weer terug heftiger dan ooit stop met die onzin laat mensen dan met een pro gaan duiken die weten hoe om te gaan met problemen onderwater
  Mag.daan

 3. Staf schreef:

  Vreemd ??? ik duik al van 1998 als recreatie sport instructeur en heb tevens 12 jaar daarvan als onderwater operator gewerkt , in meeste gevallen met o,o % zicht .
  er is bij mij ook Bipolaire stoornis en ad/hd vastgesteld…. dan toch vreemd dat ik onder water meer en beter geconcentreerd ben , helemaal niet impulsief , daar een bi polaire mens wel degelijk gevaar kan inschatten, zoals bovenvermelde comment , zo kan men ons alles verbieden,
  Laat me tenslotte dit nog zeggen, Lithium is de grootste rommel die er op de markt voor ons aandoening is, je veranderd in een zombie en ikzelf zou iemand die Lithium probeert om zijn algemene toestand te verbeteren zeker af raden om te duiken.
  Na een jaar lithium genomen te hebben zijn op een bepaalde avond mijn nierfuncties stilgevallen (vandaar het gezeik over uitdroging) om 6 dagen later wakker te worden uit een coma !!!!

  Mijn verhaal is zeker geen unicum , Weg. met die Lithium.
  En wacht es , pakt niet meer dan de helft van de populatie geen anti depressiva of andere rommel om met de hedendaagse “rat race” te kunnen competeren?
  Dit terwijl het “Mamalian effect” bij ieder mens optreed (rustigere hartslag , enz) en men juist tot rust komt en 100% geconcentreerd bent met wat je op dat moment bezig bent, zeker als instructeur of onderwater lasser…
  Volgens mij hebben de dokters en politieker of wie de fuck dan ook deze belachelijke wet goedgekeurd hebben , waarschijnlijk nog niet tot op de bodem van hun zoet water aquarium gekeken.
  Tot slot wil ik ook vermelden dat je als instructeur verplicht bent je EFR te behalen zodat je daar ook les en kwalificaties in mag geven (Emergency First Response) + iedere recreatie duiker moet voor hij met een duikschool/shop in zee gaat , verplicht is een attest te ondertekenen dat hij weet en verstaat waar hij of zij mee bezig is,
  dus om het in Biker termen te zeggen ” Let those who ride , DECIDE !
  hier kan ik , en waarschijnlijk nog honderden duikers met dezelfde aandoening vriendelijk vragen aan de specialisten om ons niet allemaal over dezelfde kam te scheren, NIET iedere Bi -polaire mens pakt Lithium !! en als je dat wel doet , STOP er dan mee, want diezelfde dokters die zo rommel voorschrijven zijn duidelijk nog bezig met medische kennis uit een vorige eeuw , tot conclusie ; dokters die het voorschrijven zouden ook van hun ‘broodwinning , plezier en hun praktijk moeten stop zetten.
  En dat allemaal omdat er een Hollandse duiker op 7 Juni 2016 het loodje er bij neergelegd heeft. omdat hij naar een niet toegestane diepte van – 50 is afgeborreld , tot gevolg stikstofnarcose gekregen heeft en verder naar – 70 is afgezakt en daardoor zijn trappen niet heeft kunnen maken , de Blue hole in Dahab hangt vol met plakaatjes die hetzelfde geprobeerd hebben als laatst vernoemde duiker , en daarvan zal de meerderheid zeker geen Bi polaire ‘stoornis’ gehad hebben….

 4. Baas schreef:

  ik ben bipoler 1 ik werk 4 jaar als duikinstructeur ik maak 3a4 buiken per dag tot 40 meter en heb iemand op 40 meter
  gered die buiten bewust takte door zijn eigen schuld
  dus waarom zou ik niet meer kunnen duiken wat een onzin
  meer dan 4000 duiken ge maakt en daar van zeker 3000 als pro
  ik vind zelf juist veel rust en ontspaning als ik onderwater ben zelfs als ik manies ben en ik zal er nooit me stoppen dus hou op met de onzin dat ze niet kunnen gaan duiken het is een hele veilige sport en duiken doe je nooit alleen
  tenzij je daar voor bent ge brefeteert zo als ik met maar 400 solo duiken
  ontneem de mensen niet nog meer plezier en vrij heit .hebben het al zwaar genoeg
  Mvg Baas

 5. Baas schreef:

  dit verhaal hier boven klopt van geen kant
  deze persoon weet duidelijk niet waar hij of zij het over heeft
  ik zou heel graag een gesprek hebben met deze persoon om dat het gevaar dat je loopt zeer mienemaal is
  mvg Baas

 6. Eddie Looman schreef:

  Ik zou graag willen weten van bv Baas of Staf waar ze zich laten keuren voor de duiksport. Ik neem aan dat ze zich laten keuren. Ik heb namelijk te maken met een ervaren duiker (300+) die graag weer met onze duikschool mee wil duiken na 10 jaar, maar krijgt van zijn huisarts geen goedkeuring. Hij is wel ruim 10 jaar klachtenvrij maar neemt wel medicatie. Hij is op 2 ondiepe duiken mee geweest en dat ging prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *