deltamania: suggesties?

Aan de veelbezochte berichten op Deltamania.nl kan ik zien welke onderwerpen het meest populair zijn. Af en toe schrijft iemand een reactie (doen!). Soms spreekt iemand mij aan over deltamania.nl. Onlangs werd een vraag opgeworpen op Twitter, die ik zo snel mogelijk heb proberen te beantwoorden. Maar meer suggesties blijven natuurlijk welkom. Hoe meer reacties ik krijg, deste beter kan ik mijn berichten afstemmen op de lezers.

Via twitter kan je deltamania overigens ook volgen. Je krijgt automatisch een tweet telkens als ik iets nieuws plaats.megafoon

Vind je dit blog de moeite waard: maak anderen er op attent!

6 Reacties op deltamania: suggesties?

 1. Jonas schreef:

  Graag zou ik willen weten hoe met comorbiditeit van traumageassocieerde dissociatieve stoornissen en de bipolaire stoornis wordt omgegaan. Die eerste heeft namelijk ook behoorlijke affectdysregulatie zij het wat “korter” qua duur. Wat is het verschil in het klinisch beeld tussen dit en rapid cycling?

  Een andere vraag is: wat is rapid cycling? Meer episodes per jaar, dat kan, maar wat betekent dit voor het functioneren? Er zal niet veel herstel plaatsvinden tussen episodes of wel?

  Nog een vraag: is het echt zo dat bipolaire stoornis I veelal volledig herstel heeft tussen episodes? Ik zie dat namelijk niet vaak. Op wat voor domeinen is er verschil? Executieve functies? Geheugen? Hoe hangen die geheugenproblemen samen met de behandeling? Zijn er eventueel behandelingen om deze restsymptomen te benaderen?

  De meest relevante is denk ik de vraag wat de status is van technologie in de behandeling van de bipolaire stoornis. Het lijkt er niet op dat er de eerste paar decennia baanbrekende nieuwe behandelingen zullen zijn, maar het lijkt me dat er nog ontzettend veel rek zit in de huidige.
  Een lifechart bijhouden is vaak ook een lastige taak zeker als het slecht gaat. Zijn er bijvoorbeeld smartphone applicaties die gewoon vervelend blijven doen tot je zegt hoe het gaat? Dat de behandelaar dit dan -van alle patienten- ook kan inzien en sneller kan bijsturen als het nodig is? Er zijn nu ook van die lithiummeetapparaten zoals voor diabetici. Waar kunnen deze nuttig zijn?

 2. Anoniem schreef:

  Weet je iets over de combinatie van de bipolaire stoornis en alexithymie (het niet voelen / onder woorden brengen van emoties)?

  Vriendelijke groet,
  Annette

 3. Berna schreef:

  Sinds mijn 16e heb ik de diagnose bipolaire 1 stoornis en vanaf dan slik ik lithium. Ik ben nu 41 en er is een half jaar geleden ook een autisme spectrum stoornis (asperger) vastgesteld.
  Nu moet ik weg bij de poli voor bipolairen en sta ik op de wachtlijst bij een poli voor mensen met autisme en ook op een andere wachtlijst bij een wijkgericht vakteam. Ik heb liever op de persoon gerichte zorg en vraag mij dus af of er ergens een plek of persoon is met verstand van al mijn kwalen ??? En waarom is er geen autisme afdeling bij de huidige ggz instelling die zou kunnen samen werken met de bipo poli….
  Ik heb anderhalf jaar geleden om meer hulp gevraagd dan alleen een medicatie contact. Wel goed dat ik getest ben maar ik ben straks dus 2 jaar verder als ik eindelijk de gevraagde zorg krijg en heel veel ellende in de tussentijd meegemaakt waar ik nu eigenlijk bij de spv die ik nu wel heb niet mee terecht kan. Dus ik heb geen tijd voor wachtlijsten!

 4. R. Hoekstra schreef:

  In de praktijk is de zorg soms lastig te organiseren. Het liefst regel je voor elk persoon precies die hulp die nodig is, maar de praktijk is weerbarstig. Niet iedereen kan overal verstand van hebben. Daarom zijn er vaak meer specialistische poli’s opgezet, bijvoorbeeld een poli voor bipolaire stoornissen of een poli voor angststoornissen. Het is goed dat daar de kennis en ervaring gebundeld is. Nadeel hiervan is weer dat mensen met meerdere aandoeningen of waarbij de diagnose niet zo mooi in een vakje past, soms tussen wal en schip raken.
  Mijn ervaring is dat het vaak lang duurt voordat het juiste ‘pakket’ is gevonden. Meestal loopt het pas naar tevredenheid als 1 behandelaar de regie naar zich toetrekt, op welke poli die persoon ook werkt. Misschien dat in jouw geval zo’n wijkgericht team dat op zich kan nemen, maar dat kan ik zo niet inschatten.

 5. Paulien schreef:

  Dag Berna.
  Ik zit met hetzelfde probleem..
  Ik heb een diagnose bipolair 1 gekregen op mijn 19e.
  Ik ben nu 26 en denk zelf dat ik ernaast ook Asperger heb.
  Maar niemand die over beide dingen iets weet, zit ook bij poli bipolair, maar die kunnen hier weer niets mee??
  Heb jij toevallig al iets gevonden?
  Groetjes

 6. Berna schreef:

  Dank voor de reacties!

  Ik ben getest op autisme spectrum stoornis bij het diagnostische centrum van de ggz.In mei kwam de diagnose autisme spectrum stoornis asperger erbij.

  Inmiddels ben ik weg bij de bipolaire poli, de spv en psychiater daar hebben mij doorgestuurd naar het wijkgerichte FACT team en daar heb ik pas 1 gesprek gehad dus kan er nog niet zoveel over zeggen. Wel heb ik de indruk dat er meer als 1 team wordt samengewerkt en dat men meer tijd heeft voor de klanten. Dit in tegenstelling tot de bipolaire poli waar je altijd maar een half uur hebt tegenwoordig.

  Ik ben ook verwezen naar de polikliniek van het Dr. Leo Kannerhuis waar ze gespecialiseerd zijn in autisme. Daar krijg ik na kennismaking een basiscursus/ psychoeducatie autisme en hopelijk ook therapie gericht op de asperger. Intussen kan ik bij het FACT team blijven en zal de autisme zorg dan op termijn weer worden afgebouwd. De wachtlijst is nog tot ongeveer maart dus het duurt allemaal lang.

  Succes met alles,
  Berna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *