de dagen worden korter…

In het voor- en najaar komen meer stemmingsklachten voor. Eerder heb ik al soortgelijke berichten geplaatst (bijv: http://www.deltamania.nl/de-dagen-worden-langer/. Inmiddels is het alweer najaar en worden de dagen merkbaar korter. Het is vroeger donker en later licht. Binnenkort wordt ook de klok weer een uur verzet.

Veel bipolaire patienten zijn wat gevoeliger voor dit soort verschuivingen dan de gemiddelde mens. De kans op een manie of depressie is dan wat groter. Waarschijnlijk speelt hierbij een rol dat in het voor- en najaar de grootste verschillen tussen licht en donker optreden. Voor sommigen misschien reden extra goed op het dag- en nachtritme te letten en zichzelf even goed in acht te nemen.herfstblad

1 reactie op de dagen worden korter…

 1. Madelon de Klerk schreef:

  Ik ben het helemaal met u eens, maar gelukkig vind ik de herfst zo mooi, bomen,
  planten, mijn eik verliest honderden eikels, op weg naar de stad raap ik kastanjes
  en ik vind het makkelijker om bijtijds naar bed te gaan, omdat het kouder en don-
  kerder wordt. ik ben eigenlijk een nachtmens, ga het liefst om een uur of een naar
  bed. ik heb ook nooit last van een winterdepressie, lekker met een boek, wat mu-
  ziek bij de kachel of een film op tv of dvd. Al mijn opnames zijn vanwege een ma-
  nie geweest en die speelden zich af in het vroege voorjaar, mei, juni. Dus het voor-
  jaar is de tijd dat ik extra op mijn bioritme moet letten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *