de bipolaire stoornis en de darmen?

Meestal gaan we er van uit dat de biologische oorzaak van de bipolaire stoornis in de hersenen gelegen moet zijn. Soms denken we nog wel eens aan de schildklier of andere hormonale problemen. De laatste tijd krijgen ook de darmen meer aandacht in dit verband.

Een onderzoeksgroep uit Oostenrijk heeft onlangs de darm-hersen-as bestudeerd en gekeken of in de darmen ook iets te vinden is dat de bipolaire stoornis zou kunnen verklaren.

De ontlasting van 32 bipolaire patienten werd vergeleken met die van gezonde controles. Allerlei bepalingen en RNA-onderzoek werd daar op losgelaten.

En ja hoor: ze vonden bij bipolaire patienten meer van bepaalde bacterie-stammen die in verband worden gebracht met ontstekingen, oxidatieve stress en depressieve symptomen.

Zij concludeerden daarom dat de oorzaak of het gevolg van de bipolaire stoornis, bij sommige patienten, ook wel eens in de darmen gelegen zouden kunnen zijn. Zij pleiten daarom voor meer onderzoek hiernaar, maar ook om na te denken over behandelingen gericht op bijvoorbeeld de darmen.

6 Reacties op de bipolaire stoornis en de darmen?

 1. Socrates schreef:

  Glucose pieken zijn niet goed voor je hersenen.
  Een low carb dieet brengt dit tot een normaal niveau. Te hoge glucose is niet goed voor je hersenen, een deel van de hersenen kunnen alleen glucose verbranden dit is dan ook direct de reden waarom de lever glucose produceert uit eiwitten als we geen koolhydraten eten.
  https://natuurlijkafvallen.net/low-carb-dieet/
  Door geen koolhydraten te eten krijgen we dus een stabiel level wat goed is voor je gezondheid en vetverbranding

 2. Rianne Bakker schreef:

  Wat mezelf betreft, ik geloof dat het inderdaad zo is!
  Als ik een “wat mindere week heb” merk ik dit ook altijd aan het “rommelen”, te keer gaan in mijn buik, darmen. Dit gaat gelijk op. Zodra ik weer stabiel ben is dit gevoel weg.

  Toen ik 2 jaar geleden absoluut niet lekker in mijn vel zat zowel psychisch als lichamelijk had ik heel heftige krampen, en diarree. In die periode heb ik een darmonderzoek gehad. Maar die resultaten waren goed, geen poliepen. Na een aantal weken ging het beter met me en ook deze klachten waren verdwenen.
  Hoewel ik altijd wel zwak ben op mijn darmen.

 3. Truus Zeegers schreef:

  Blij ben ik met dit bericht. De info sluit voor mij naadloos aan bij de darmproblemen waarmee ik inmiddels veertig jaar bekend ben. Door toenemende darmklachten ontstond na tien jaar de bps. Het boek ‘De darm denkt mee’ geeft de nodige inzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *