creativiteit en de bipolaire stoornis

Al lang denkt men dat de bipolaire stoornis een relatie heeft met creativiteit. Daar zijn al veel boeken over geschreven. Tal van beroemde kunstenaars en artiesten zouden een manisch-depressieve stoornis hebben gehad. Ook ik heb al vele voorbeelden daarvan beschreven op dit blog. Een van de laatste berichten hierover: http://www.deltamania.nl/beroemdheden-met-een-bipolaire-stoornis-sinead-oconnor/

Toch is het nog niet zo makkelijk hier bewijs voor te vinden. Wat is nu precies creativiteit? Hoe is dat te meten?

Uit een heel groot onderzoek uit IJsland zijn weer nieuwe aanwijzingen voor deze relatie naar voren gekomen.

Er zijn bepaalde veranderingen in genen, die verband houden met de bipolaire stoornis. Als je meerdere van dat soort varianten in je DNA bezit, heb je een grotere kans een bipolaire stoornis te ontwikkelen. De IJslandse onderzoekers hebben gekeken naar de beroepen van 10-duizenden mensen en dit gekoppeld aan veranderingen in de genen.

Zij vonden dat mensen die professioneel schilder, muzikant, schrijver of danser zijn, 25% meer kans hebben zo’n gen-variant te bezitten. Zij hebben dus waarschijnlijk een grotere kans een bipolaire stoornis of schizofrenie te ontwikkelen.

Dit is een heel nieuwe insteek, met uiteindelijk dezelfde conclusie: het lijkt erop dat veel bipolaire mensen inderdaad creatiever dan gemiddeld zijn.creativity_01(bron: Power et al. Nature Neurosc, juli 2015)

3 Reacties op creativiteit en de bipolaire stoornis

 1. Thé schreef:

  Het zou ook nog zo kunnen zijn dat het hebben van zo’n stoornis op de een of andere manier creativiteit bewerkstelligd.
  Ik ben bipolair, beeldend kunstenaar en werkzaam in een creatief beroep. Vanaf mijn eerste herinnering vond ik de wereld om mij heen vreemd, onbegrijpelijk en verbazingwekkend. Ik heb het idee dat ik altijd al op een heel andere manier naar alles ‘keek’ en nog kijk.
  Is dat omdat ik geboren ben als kunstenaar of is dat de invloed van bepaalde hersenstructuren die anderen niet hebben?

 2. Ype Akkerman schreef:

  Zouden de gemoedstoestanden en de zelfdoding van Joost Zwagerman ook met zijn creativiteit te maken hebben gehad?

 3. Kim schreef:

  Soms denk ik weleens ‘klopt mn diagnose wel’, want ik vind mezelf helemaal niet creatief. Misschien wat meer in een hypomane fase, maar normaal gesproken echt niet. Ook bij mn bipolaire oma heb ik niet zulke talenten kunnen ontdekken. Jammer, iets positiefs aan de stoornis zou wel welkom zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *