concentratie en geheugen bij de bipolaire stoornis

De concentratie, het geheugen, de aandacht worden ‘cognitieve’ functies genoemd. Steeds meer onderzoekers richten hun aandacht op de cognitieve functies bij psychiatrische aandoeningen. Twee Nederlandse psychiaters zullen deze maand zelfs promoveren op een onderzoek naar het voorkomen van cognitieve problemen bij bipolaire stoornissen.

http://www.kenniscentrumbipolairestoornissen.nl/category/nieuws/

De vermindering van de cognitieve functies bij de bipolaire stoornis is subtiel. Het verschil ten opzichte van het gemiddelde is vaak moeilijk te meten. Bovendien gebruiken patienten met een manisch-depressieve stoornis vaak medicijnen die ook de concentratie kunnen verminderen. Of een verandering veroorzaakt wordt door de bipolaire stoornis of door medicijnen is niet altijd goed uit te maken.

Hoe subtiel ook, patienten hebben er zelf wel last van. Vooral het vasthouden van de aandacht lijkt iets minder goed dan bij de gemiddelde mens. Dit hoeft niet tot grote belemmeringen te leiden, maar kost wel meer energie. Met het geheugen is meestal niet veel mis.

Belangrijk is dat steeds meer onderkend wordt dat dit voor sommige bipolaire patienten een probleem is. Een nieuwe ontwikkeling is dat trainingen worden ontwikkeld om juist dit aspect te verbeteren.

 

1 reactie op concentratie en geheugen bij de bipolaire stoornis

 1. fred schreef:

  Wat werkt er minder dat is de vraag zo kan een bipolaire mens een hoog IQ hebben daardoor net iets slimmer dan de gemiddelde mens zijn.
  Want de gemiddelde mens bestaat niet.
  We willen alles kunnen meten of benoemen maar bv
  Curbain maakte wel even fantastische muziek.
  Of anderen kunnen geweldig schrijven Kay Redfield Jamison en is professor.
  Jammer maar de bipolaire mens heeft soms een streepje voor bij een nadeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *