cognitieve training

Veel patiënten met een bipolaire stoornis klagen over een mindere concentratie, minder goed kunnen plannen, minder overzicht hebben. Dat noemen we cognitieve functies. Als dit niet geheel herstelt is dat van grote invloed op het algemeen functioneren.

De laatste tijd zijn verschillende trainingen ontwikkeld om de cognitieve functies bij mensen met een bipolaire stoornis te verbeteren. Nog niet goed duidelijk was of deze trainingen ook helpen.

Onderzoekers uit Pittsburgh, USA, hebben een intensieve computertraining ontwikkeld, gericht op een aantal specifieke cognitieve functies. Gedurende 70 uur kreeg een groep bipolaire patienten deze training. De effecten hiervan werden vergeleken met een controlegroep die even lang op een computer vooral quizvragen beantwoordde.

Op het eind van de training presteerden de mensen die de training hadden gevolgd duidelijk beter. De algehele cognitieve functies waren beter en meer specifiek presteerden zij beter op snelheid en bijvoorbeeld geheugen. Ook na 6 maanden was dit verschil nog zichtbaar.

Dit is een belangrijk resultaat en hopelijk leidt het tot het ontwikkelen van nog meer specifieke trainingsmethoden.

(bron: Lewandowski et al., J. Clin. Psych oktober 2017)

1 reactie op cognitieve training

  1. Thea schreef:

    Ik wil onmiddellijk beginnen met deze training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *