bipolairen intelligenter?

Iets anders dat ik heb opgepikt uit Toronto en wat ik nog niet wist, gaat weer over cognitie. Daar heb ik al veel vaker over geschreven.

Cognitie gaat over het geheugen, de concentratie, de intelligentie, het overzicht kunnen houden, kunnen plannen etc.

Nu blijkt uit verschillende onderzoeken dat kinderen die later een bipolaire stoornis zullen ontwikkelen, gemiddeld hoger scoren op een IQ-test dan kinderen die niet manisch-depressief worden.
Na een eerste manie scoren de bipolaire patiënten juist iets lager dan gemiddeld. Dat geeft dus des te meer aan hoe belangrijk het is een eerste manie te voorkomen.

Dat bipolairen in oorsprong gemiddeld intelligenter zijn, had ik natuurlijk wel kunnen bedenken ;).  Wellicht hangt dit ook samen met creativiteit. Er lijkt ook een samenhang te zijn tussen creativiteit en de bipolaire stoornis. einstein

2 Reacties op bipolairen intelligenter?

  1. Robert schreef:

    Elke manie lijkt inderdaad heel subtiel samen te gaan met een slechter functionerend geheugen. Momenteel ben ik de app psymate aan het testen en zeer nauwkeurig de
    stemmingsschommelingen, vermoeidheid etc aan het bijhouden. Creativiteit genoeg…..

  2. Manfred schreef:

    Hoe kun je de eerste manie voorkomen als de diagnose bipolair(1) pas gesteld wordt na een manie? Wellicht kun je kinderen van ouders die bipolair zijn en bij wie dat ook herkend is, extra in de gaten houden. Voor de rest kun je nog niet veel doen, lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *