bipolaire stoornis en overlap met andere aandoeningen

Een aantal vragen heb ik gekregen over andere aandoeningen dan de bipolaire stoornis. Is er overlap, kan het tegelijk voorkomen, hoe moet de combinatie behandeld worden?

Veel van dit soort kwesties hebben te maken met definities. Psychiaters en wetenschappers hebben afgesproken om een aantal symptomen tezamen een bipolaire stoornis te noemen, een aantal andere symptomen een depressie, en weer een ander syndroom schizofrenie te noemen. Dat is heel belangrijk geweest. Nu weet de hele wereld precies wat je bedoelt als je het over een bipolaire stoornis hebt.

Venn_diagram_ABC_RGB

Nadeel hiervan is dat het trekken van een grens altijd betekent dat sommigen net buiten de definitie vallen. Sommige combinaties van klachten en symptomen passen nu eenmaal net niet in een standaard vakje.

 

Wat betreft de bipolaire stoornis is vaak sprake van overlap met de borderline persoonlijkheidsstoornis of met psychotische stoornissen zoals schizofrenie. Sommige mensen hebben exact het klassieke beeld van de manisch-depressieve stoornis – vaak worden bij die mensen onderzoek verricht, bijvoorbeeld naar het effect van medicijnen – maar veel anderen hebben symptomen die op een bipolaire stoornis lijken maar toch ook klachten die bij iets anders passen. Het is dan lang niet altijd duidelijk of dit verschillende uitingen zijn van een zelfde onderliggend probleem of dat dit eerder twee afzonderlijke problemen zijn die toevallig tegelijk voorkomen.

In de praktijk betekent dit toch zoveel mogelijk maatwerk en (soms lang) uitproberen welke aanpak voor die persoon het beste werkt.

Ik kan me voorstellen dat veel mensen hier tegenaan gelopen zijn. Hebben jullie hier ervaring mee?

 

4 Reacties op bipolaire stoornis en overlap met andere aandoeningen

 1. Manfred schreef:

  Ten eerste hulde voor de helderheid van dit artikel.
  Ik heb ook een aantal klachten die buiten de definitie van de bipolaire stoornis vallen. Ik heb het idee dat dit niet toevallig is, maar dat er samenhang is. Gelukkig zien mijn behandelaars dit ook zo.

 2. Jeanette schreef:

  Ik heb een bipolaire 2 stoornis in combinatie met een angst/paniekstoornis en complexe PTSS. Al deze dingen beïnvloeden elkaar. Behandeling is dan ook moeilijk en zeer langdurig van aard. Ook heb ik nog steeds niet de juiste combinatie van medicijnen gevonden.

 3. Beste mede-lijders,

  Ik ben nooit goed gediagnostiseerd maar ben heel duidelijk Borderline en Bipolair. Ik ben dochter van twee hoogbegaafde ouders en heb een uitermate moeilijke jeugd gehad. Beide ouders hebben me mijn hele jeugd geslagen, vernederd, uitgelachen als ik pijn had en uiteindelijk volkomen in de steek gelaten. Ik ben zeer creatief, begon met kleding en sieraden maken toen ik 3 was en was een voorbeeld op school met negens en tienen en ook met sport. Ik ben inmiddels 58 en zeer gefrustreerd over het feit dat ik maatschappelijk heel weinig heb bereikt en uiteindelijk 100% ben afgekeurd omdat ik de stress van werken niet aan kan. Toch ben ik tot veel in staat en heb het idee dat ik nog veel kan bereiken. Ik ben verhuisd naar Spanje vanwege de financiën en leef alleen, mijn kinderen wonen in Nederland. Ik huil elke ochtend, soms duurt het niet zo lang, soms een hele dag en dan ben ik tot niets in staat. Als ik niet huil voel ik me de hele dag rot; ik ben er van overtuigd dat huilen mijn redding is. Ik heb een zelfmoordpoging gedaan in 2004, echter de voorzienigheid heeft ingegrepen en me gered. Mijn dochter snapt me, mijn twee zoons begrijpen niets van me en ik heb ook geen contact meer met mijn zoons. Ik denk dat mijn dochter aan hetzelfde lijdt, alleen in een mildere vorm. Ik ben van psycholoog naar psychiater gerend maar niemand heeft me kunnen helpen of kunnen diagnostiseren. De enige diagnose is die van AS-1 stoornissen uit de vroege jeugd. Ik geloof niet in medicatie, heb antidepressiva geslikt waarvan ik woedeaanvallen kreeg, ik durf geen medicijnen meer te slikken. Ik geloof dat contact met mensen die aan hetzelfde lijden van cruciaal belang is, dat er (h)erkenning is, waardoor het gevoel van vreselijke schaamte minder wordt en ik me daardoor vrijer voel om te zijn wie ik ben. Ik lijd aan rapid cycling met suicidale gedachten, elke dag, maar ben toch tot heel veel in staat en pluk elke dag de dag. Ik heb de lijst gezien van bekende mensen die hieraan lijden en bevind me in goed gezelschap, want ze hebben een hoop bereikt. Nu ik nog.

  Vriendelijke groet,

  Henriette Verkade

 4. Carolyn Kleerekoper schreef:

  Hoi, bij mijn geboorte zat de navelstreng om mijn keel en daardoor had ik zulk zwaar zuurstofgebrek dat ik al mijn leven lang een “lastig” lichaam heb vanwege beschadiging van het motorieke gedeelte van mijn hersenen. Gelukkig heb ik een hoge inteligentie en hoop dit jaar af te studeren. Ik werd trouwens in 1965 geboren en ben nu dus 49. Ik onderneem zelfstandig als ervaringsdeskundig adviseur bij CarryLogics2014. In onze familie was het gewoonte een pasgeborene een eigen onderneming cadeau te doen. Momenteel ben ik de enige over van mijn familie en heb een prachtige dochter van bijna 6. Zij heeft mijn achternaam..,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *