bipolaire stoornis en arbeidsongeschiktheid

Wereldwijd zorgt de bipolaire stoornis voor veel arbeidsuitval. Wat daar nu precies de risicofactoren voor zijn is maar weinig onderzocht. Een aantal onderzoekers uit Finland heeft dat onderzocht bij 191 patiënten met een bipolaire I of II stoornis.

40 van de 191 kregen al een uitkering voor arbeidsongeschiktheid bij aanvang van het onderzoek. In de loop van anderhalf jaar kwamen daar nog eens 38 mensen bij. Oudere patiënten, mannen, mensen met meer depressies, meer opnames en bijkomende psychiatrische aandoeningen zoals angststoornissen, hadden een groter risico op arbeidsongeschiktheid.

Voorwaar een goede reden tijdig op adequate wijze te behandelen!
(bron: Arvilommi et al., Bipolar Disorders, dec 2015)

werkzaamheden

2 Reacties op bipolaire stoornis en arbeidsongeschiktheid

  1. Geert Talsma schreef:

    Tijdig adequate handelen, tja easier said then done, voor mij geldt (bipolair type 1) Goede ingestelde medicatie, Goede slaap en slaapritme.
    Geen stress en geen ergernissen. Geen ad hoc en geen hectiek.
    Weinig prikkels, dus ook geen drukke bijeenkomsten en trouwerijen en begrafenissen e.d. Zelfs dan is het soms best wel moeilijk om te functioneren. Door mijn manische depressieve stoornis eerder al 50% afgekeurd. Dus terecht gekomen bij een SW bedrijf en zelfs daar is het moeilijk om tijdig adequaat te handelen..

  2. Baas schreef:

    hoe kan ik af ge keurt worden ik ben al 8 jaar onder behandeling en al 4 jaar min of meer werkeloos zonder uitkering wort telkens weg gestuurt om dat ik niet in staat ben mijn werk te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *