‘bipolaire medicijnen’ en seks

Als de stemming eenmaal stabiel is geworden met hulp van medicijnen, is het wel prettig als dat met zo min mogelijk bijwerkingen gepaard gaat. Verschillende medicijnen die wij gebruiken voor de bipolaire stoornis kunnen seksuele klachten veroorzaken. Seks is vaak niet een onderwerp dat heel gemakkelijk aan de orde komt in de spreekkamer. Toch speelt het een belangrijke rol in het leven, ook van bipolaire patienten.

Antidepressiva kunnen de zin in seks verminderen. Erectieproblemen, mindere vochtigheid van de vagina en problemen met klaarkomen kunnen ook veroorzaakt worden door antidepressiva.

Antipsychotica kunnen tot seksuele bijwerkingen leiden.

De stemmingsstabilisatoren, zoals lithium en depakine, staan minder bekend om hun seksuele bijwerkingen. Mensen die lithium gebruiken klagen af en toe wel over minder zin.

De stemming hangt natuurlijk nauw samen met seks. Het is vaak moeilijk uit te maken of de seksuele klachten verklaard worden door de stemming of een bijwerking van een medicijn. In een depressie staat doorgaans je hoofd totaal niet naar seks.

Al met al zaken die je toch eens kunt aankaarten bij de psychiater. Soms is het best mogelijk er iets aan te doen, door bijvoorbeeld de dosering aan te passen of een ander medicijn te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *