bijbetalen voor het merk Camcolit

Voor het merkpreparaat Camcolit dient sinds kort te worden bijbetaald. Wanneer 100 tabletten worden afgeleverd moet € 12,73 worden afgerekend. Dat wordt lang niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar.

De firma die Camcolit levert is veranderd. De nieuwe leverancier, Essential Pharma, heeft direct de prijs verhoogd. Helaas is dit niet tevoren gemeld, waardoor veel patiënten bij de apotheek zijn overvallen met de mededeling dat voor dit merk moet worden bijbetaald. In eerste instantie moest zelfs meer dan € 60,- worden bijbetaald, maar dat is gelukkig teruggedraaid.

In de Multidisciplinaire Richtlijn Bipolaire Stoornissen uit 2015 wordt geadviseerd een merkpreparaat te gebruiken. Daarvan zijn er twee beschikbaar: Camcolit en Priadel. Hiervoor zijn verschillende redenen:

 • Lithiumcarbonaat, het merkloze preparaat, bestaat in verschillende doseringen. Camcolit en Priadel bestaan alleen in tabletten van 400 mg. Het is echter geen probleem om een tablet van Camcolit of Priadel van 400 mg te breken om de gewenste dosis te verkrijgen. Een merkpreparaat leidt daarom tot minder vergissingen. Dat is belangrijk omdat fouten bij lithium tot grote problemen kunnen leiden.
 • De merkpreparaten, Camcolit en Priadel, hebben een meer vertraagde afgifte. Omzetten naar een niet-merkpreparaat vereist daarom extra bloedcontroles.
 • Camcolit en Priadel smaken minder vies dan lithiumcarbonaat. Veel mensen krijgen lithiumcarbonaat bijna niet weggeslikt en krijgen er een vieze smaak van in de mond. Bij een zo belangrijk medicijn dat dagelijks moet worden gebruikt, is dat zeer onwenselijk.

Meer informatie over de verschillende soorten lithium, kan je terugvinden op deze site: soorten lithium

Wij adviseren patiënten over te stappen op Priadel, als de bijbetaling bij Camcolit een probleem is. Financiële redenen zouden niet tot stoppen met lithium moeten leiden. Daarvoor werkt het veel te goed en zijn de gevolgen van het stoppen met lithium vaak veel te ernstig.priadel

4 Reacties op bijbetalen voor het merk Camcolit

 1. Geert Talsma schreef:

  Na een bezoek bij mijn behandelaar/psychiater heb ik het merk preparaat Priadel juist niet toegewezen gekregen.
  Dit omdat het merkpreparaat Priadel ook ineens kan veranderen van fabrikant en deze kan de prijs dan ook verhogen.

  Daarom heb ik het merkloos lithium carbonaat genomen.
  Ik betaal nu ook 8 euro p/mnd bij maar;

  A) Ik hoef nu niet meer te wisselen van medicijn
  B) Ik ben nooit meer misselijk na inname
  C) Ik gebruik geen maag beschermers meer

  Na een maand gebruik van Lithium carbonaat is de bloedwaarde gelijk. Nog 1 controle over 4 weken.

  Voor die 2 euro per week vindt ik het best zo.

 2. B. Wetsema schreef:

  Kan er niet een landelijke aktie gestart worden van artsen en patienten tegen dit volslagen perverse winstbejag van een stelletje boeven?

 3. Richard Vendel schreef:

  hoi mijn apotheek heeft mij nooit verteld dat ik nu voor camcolit moet betalen , komt koud op mijn dak heb het niet breed , ik slik dit al vanaf 2004 en nooit heb ik moeten toe betalen en de ziekte kosten verzekeraar betaald ook niks wat moet ik nu ??

 4. Ina 't Jong schreef:

  Mijn man slikt al sinds 1995 Camcolit; we betaalden hiervoor rond de € 15,00 voor 3 maanden. Sinds januari moeten we hiervoor een eigen bijdrage betalen. In maart (dat was de eerste keer dat we in 2017 dit middel haalden bij de apotheek) betaalden we een eigen bijdrage van iets meer dan € 20,00. 3 maanden later was dit al € 48,00. Ook op de factuur van de Zorgverzekeraar prijkt een fors bedrag voor de Camcolit (was 14,30 en nu maar liefst € 177,26). Dit is toch gewoon niet normaal!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *