beroemdheden met een bipolaire stoornis: Sinead O’Connor?

In 1990 stond opeens een tot dan onbekende zangeres wekenlang op nummer 1 in de hitparade. Sinéad O’Connor brak door met het nummer ‘Nothing Compares to You’, geschreven door Prince. Behalve dat het een prachtig nummer was, op indrukwekkende wijze gezongen, viel de zangeres ook op vanwege haar kaalgeschoren hoofd en het langzaam naar beneden glijden van een traan over haar wang in de videoclip.

sineadIn de jaren daarna had zij nog enkele hits, waaronder ‘Troy’, maar steeds meer kwam zij in de publiciteit om geheel andere redenen. Zij deed allerlei controversiele uitspraken, verscheurde tijdens een concert een foto van de Paus en zij werd tot priester gewijd. Langzamerhand ging het er op lijken dat zij een psychiatrisch probleem had.

In 2007 vertelde zij zelf in de show van Oprah Winfrey dat artsen 4 jaar daarvoor de diagnose bipolaire stoornis bij haar hadden gesteld. Zij gebruikte verschillende medicijnen om wat stabieler te worden.

Nog maar kort geleden heeft zij echter in een interview met Ruby Wax verklaard dat zij onterecht voor ‘bipolair’ is versleten. Zij vindt dat zij jarenlang medicijnen geslikt heeft, die op geen enkele manier hebben geholpen tegen vooral haar depressieve klachten en tot overmaat van ramp is zij van die medicijnen ook nog flink aangekomen. Haar psychische klachten verklaart zij nu geheel door haar traumatisch verlopen jeugd, waarin zij verwaarloosd en mishandeld is door haar ouders en in kostscholen onder leiding van strenge nonnen is opgegroeid.

Ik ken Sinéad O’Connor natuurlijk niet. Ik kan dus weinig zinnigs zeggen over haar diagnose. Het illustreert wel weer hoe moeilijk het soms is de juiste diagnose te stellen. Eerder heb ik al geschreven over de overlap met verschillende andere aandoeningen (http://www.deltamania.nl/bipolaire-stoornis-en-overlap-met-andere-aandoeningen/).  Ik kan mij voorstellen dat zij weliswaar de ene periode somber is en dan weer impulsief en wispelturig, maar dat deze stemmingswisselingen inderdaad niet met een bipolaire stoornis te maken hebben.sinead2

 

2 Reacties op beroemdheden met een bipolaire stoornis: Sinead O’Connor?

 1. Geert Talsma schreef:

  Kreeg al zo mijn twijfels dat zij zelf zoiets zei van; mensen die depressief zijn moet een schop onder hun… hebben.

  Ik had toen zoiets van ?? en dat zeg jij die bipolair is?
  Dat kun jij dus niet zijn. Vanaf toen heb ik haar niet meer serieus kunnen nemen. De muziek is /blijft wel mooi.

 2. Thé schreef:

  Tussen die ene en die andere foto van Sinead O’Conner zit 26 jaar. ‘Tot overmaat van ramp’ worden wij met de jaren ook allemaal gevoeliger om dik te worden.
  Ik kom heel vaak collega-manisch depressieven tegen die de schuld van hun overgewicht volledig aan de medicijnen wijten en dan zeggen dat ze daar niets aan kunnen doen.
  Je kunt gewoon lijnen en uitgekiend eten. Voor zowel de manisch-depressieviteit zelf als de medicijnen en het aankomen is de belangrijkste regel:
  Houdt jezelf in toom! Regulier jezelf en denk nóóit dat je er niks aan kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *