bekende mensen met een bipolaire stoornis…?
Deze week was Jesse Jackson Jr. in het nieuws, de zoon van de beroemde Amerikaanse dominee. Hij werd gezien als een groot politiek talent en men dacht dat hij kans maakte ooit president van de Verenigde Staten te worden. Hij zit nu fors in de problemen. Hem wacht misschien een gevangenisstraf vanwege fraude. Daar werd bij vermeld dat hij ontzettend veel geld heeft uitgegeven aan sieraden, opgezette dieren en ‘memorabilia’ van bekende sterren, bijvoorbeeld een hoed van Michael Jackson. Wel weer bijzonder was om te lezen dat hij zelf heeft verklaard een bipolaire stoornis te hebben. Dat zou de reden zijn voor zijn buitensporige uitgaven. Hij is nu teruggetreden uit de politiek, naar zijn zeggen omdat hij het Amerikaanse volk niet kan dienen als hij zo belemmerd wordt door zijn bipolaire stoornis.
Ook Patricia Cornwell haalde deze week de kranten. Zij is een zeer succesvol thriller-schrijfster. Met haar boeken heeft zij vele miljoenen verdiend. Zij was een rechtszaak begonnen tegen haar vermogensbeheerder omdat zij in een jaar (!) meer dan 60 miljoen dollar had verdiend en daarvan nog maar ongeveer 10 miljoen terugvond op haar rekening. In de rechtszaak kwam aan het licht dat zij er een buitenissige levensstijl op na houdt. Zij heeft meerdere ferrari’s en helikopters en zou kwistig met geld smijten. Ook bij deze dame werd vermeld dat dit mogelijk met een bipolaire stoornis van doen had.
Zeker bij de laatste kan je toch wel wat vraagtekens zetten. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen die wat te veel geld uitgeeft, zomaar een bipolaire stoornis heeft. Andersom geldt wel vaak: in een manie geven patienten vaak meer geld uit. De financiele rem gaat er ook van af. Dit kan voor problemen zorgen als je veel meer geld uitgeeft dan je bezit.
Verhalen van mensen die ondanks een bipolaire stoornis goed functioneren zonder rare fratsen zijn ook meer dan welkom. Kay Redfield Jamison?
Zeker! Op onze polikliniek zien wij veel mensen met een bipolaire stoornis die heel stabiel zijn en een heel prettig leven leiden.
Ik probeer juist dit soort spectaculaire verhalen te relativeren. In kranten en op internet wordt vaak zomaar geroepen dat de persoon in kwestie een bipolaire stoornis heeft, terwijl daar vaak maar weinig over bekend is. In ieder geval blijkt er vaak een groot gebrek aan kennis te zijn over wat een bipolaire stoornis precies behelst.
Overigens heb ik eerder al iets opgeschreven over Kay Redfield Jamison.
http://www.deltamania.nl/nog-een-beroemdheid-met-bipolaire-stoornis/
Dat begrijp ik. Kay Redfield Jamison is echter een veel mooier voorbeeld. Het is een ‘gewone’ getalenteerde vrouw met een baan die veel anderen ook zouden kunnen bereiken. Een succesverhaal wat ook een succesverhaal zou zijn voor mensen zonder bipolaire stoornis. Er is niet echt iets op aan te merken, zo op een afstand gezien. Geen buitennissige aankopen zoals helicopters. Kan best wel als rolmodel dienen voor academici met bipolaire stoornis!
Ik vrees echter een beetje dat dergelijke personen zouden kunnen bijdragen aan de stigmatisatie van mensen met bipolaire stoornis. De meeste mensen zijn verder vrij gewoon en willen ook helemaal niet zo eccentriek gezien worden maar een normaal leven kunnen leiden als zowat iedereen. De associatie met ‘gekke kunstenaars’ is vaak ook snel gemaakt, maar ik heb toch de indruk dat het voor verreweg de meeste mensen met een bipolaire stoornis niet het geval is en ze er enkel last van ondervinden.
Daarom zou ik het mooi vinden als er meer mensen zoals Kay Jamison bekend zouden zijn. Ik heb wel de indruk dat sommigen zich daar toch aan kunnen optrekken aan haar verhaal (als ik er naar verwijs). Het kan echt als rolmodel dienen. Het is ook vooral bijzonder omdat haar autobiografie een duidelijke strijd laat zien en de situatie erna als succesvol.
Zijn er van dit soort mensen in Nederland? Toch een enigszins bekend figuur maar verder een vrij onbeschreven blad? Iemand wil niet zoals van Gogh of Hemmingway eindigen.
Dank voor je mooie reactie. Ik zal proberen hier af en toe wat aandacht aan te schenken.
Ik merk overigens dat er veel belangstelling is voor beroemdheden met een bipolaire stoornis. Dit spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Je zou er ook uit kunnen opmaken dat de bipolaire stoornis mensen niet hindert om heel succesvol te worden of, sterker nog, kan leiden tot veel creativiteit. Dat kan ook heel stimulerend zijn. Mensen als – ik noem maar iemand – Stephens Frye en Sidney Pollack staan niet bekend om hun buitenissigheden, maar zijn uitermate succesvol. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Ik zal die de komende tijd ook af en toe bespreken, maar ik zal rekening proberen te houden met je waardevolle opmerkingen.