app voor stemmingswisselingen

Een werkelijk geniaal idee van onderzoekers uit Michigan, USA. Zij ontwikkelden een app die de kwaliteit van de spraak analyseert tijdens alledaagse telefoongesprekken.

De toon, de snelheid van spreken, stiltes en bijvoorbeeld het volume kunnen heel subtiel veranderen in de beginfase van US President Barack Obama speaks with soon to be Speaker of the House Representative John Boehner of Ohio.een depressie of manie. Het ontwikkelde programma laat op al dit soort aspecten van de spraak een berekening los. De resultaten van deze berekeningen bleken goed te koppelen aan stemmingswisselingen.

Bij een aantal proefpersonen konden de onderzoekers al voor de patient het in de gaten had, aan de hand van de gespreksanalyses voorspellen dat een manie of depressie eraan zat te komen. Dit, zonder dat de inhoud van het gesprek werd opgevangen (belangrijk voor de privacy!). Puur de vorm van de stem en het spreken bleek een belangrijke signaalfunctie te vervullen.

Een signaleringsplan 3.0 !
(bron: University of Michigan)telephone

3 Reacties op app voor stemmingswisselingen

  1. Dora schreef:

    En kan ik die app nou ook downloaden?

  2. R. Hoekstra schreef:

    Nee, dat is nog lang niet zo ver. Er zijn wat eerste onderzoeken mee gedaan en die lijken veelbelovend. Het is mij niet bekend wanneer dit eventueel op de markt komt.

  3. maudyjanssen schreef:

    Wat jammer dat die app er nog niet is. Ik volg jullie site nauwlettend. Dan had ik mijn depressie misschien op tijd zien aankomen.!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *