antidepressiva bij de bipolaire stoornis?

Bij een depressie zijn antidepressiva zinvol. Dat lijkt zo logisch als wat. Bij de bipolaire stoornis is dat echter niet zo recht-toe recht-aan.

Een antidepressivum kan ervoor zorgen dat de frequentie van de stemmingswisselingen toeneemt. Je schiet dus steeds sneller naar de andere kant. Als je vier of meer episoden per jaar hebt, noemen we dat rapid cycling. Het lijkt wel of ik dat de laatste tijd steeds vaker tegenkom. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het gebruik van antidepressiva hierbij vaak een rol speelt, zeker als de diagnose bipolaire stoornis nog niet is gesteld. Stoppen van het antidepressivum is vaak de beste remedie om dit patroon te doorbreken.

Gebruik van een antidepressivum kan verder een manie uitlokken. De kans daarop lijkt het grootst bij een klassiek antidepressivum (bijv. clomipramine, imipramine, nortriptyline), minder groot bij venlafaxine en het kleinst bij een SSRI (bijv. sertraline, citalopram, fluvoxamine) en bij bupropion. Dit kom ik in de praktijk nu weer wat minder tegen, waarschijnlijk omdat veel van mijn patienten daarbij vaak een stemmingsstabiliserend medicijn gebruiken, zoals lithium of valproaat.

Tenslotte: helpt het wel? Ook dat is niet zo zeker. Antidepressiva werken vaak goed voor een ‘gewone’ depressie. Bij een bipolaire depressie is het nut minder duidelijk. Hoe meer manische kenmerken voorkomen, deste kleiner is de kans op succes.

Zie ook:  http://www.deltamania.nl/antidepressiva-zinvol-bij-de-bipolaire-stoornis/

bloemen

4 Reacties op antidepressiva bij de bipolaire stoornis?

 1. ireneuitdebocht schreef:

  Met risico dat je het al ergens beschreven hebt, wat zou wel helpen tegen de depressies?

  (Zeg alsjeblieft niet Lithium want dat helpt me helemaal niets)

  Bedankt

  http://alseenraket.wordpress.com

 2. Jonas schreef:

  Dat is niet zo verbazend gezien wat er eerder bekend was. Hoe zit het bijvoorbeeld met (duur)sporten? Iets als een duursport kan wel helpen met regelmaat in je leven, en dan zijn er ook nog allerlei fysiologische effecten ook.

 3. ireneuitdebocht schreef:

  Sporten helpt idd wel iets. maar ik doe het nooit vind het vreselijk. maar je hebt gelijk.

  Ben door sporten juist ook wel es de andere kant opgevlogen, tenminste ik heb het idee dat het daardoor kwam, kon ik niet meer ophouden.

  Alles met mate 🙁

 4. R. Hoekstra schreef:

  ik zal de komende tijd een aantal eerdere berichten hierover opnieuw plaatsen. De behandeling van de bipolaire depressie is vaak niet zo eenvoudig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *