alcohol en de bipolaire stoornis

Alcoholmisbruik en alcoholverslaving komen bij mensen met een bipolaire stoornis meer voor dan bij de gemiddelde mens. Ongeveer 40% van de mensen met een bipolaire stoornis krijgt in zijn leven een probleem met de drank.

Hoe dit komt is niet bekend. Misschien is het een erfelijke kwestie: als je kwetsbaar bent voor een manisch-depressieve stoornis ben je als vanzelf ook kwetsbaar voor een alcoholprobleem, bijvoorbeeld omdat die gevoeligheden dicht bij elkaar liggen op het DNA. Een andere verklaring kan zijn dat sommigen geneigd zijn hun somberheid weg te drinken, wat gemakkelijk tot overmatig drankgebruik kan leiden. Hoe het ook zij, het komt vaak samen voor. Dit is vervelend, want alcohol kan de stemming nadelig beinvloeden en maakt de behandeling er niet makkelijker op. Pas er dus mee op!stress_en_alcohol

4 Reacties op alcohol en de bipolaire stoornis

 1. Madelon de Klerk schreef:

  Ik herken veel in dit artikel over alcoholgebruik en overmatig drinken. Toen ik nog jong was en niet wist dat ik manisch depressief was, haalde ik met vrienden vaak voor een prik veel goedkope wijn. Als ik te veel gedronken had viel ik vaak flauw. Later ben ik heel anders gaan leven. Een of twee glaasjes witte wijn of rose bij het eten of in de zomer lekker in de zon op een terrasje, verder ga ik nooit meer. Ik heb ook tijden dat ik veel cola zero of light lekker vind of water met een prikje. Ik voel me daar lekker bij. Momenteel heb ik door een langdurige opname zo veel medicijnen dat ik even geen druppel alcohol neem, dat vind ik gewoon een beetje eng. Dat is mijn ervaring in het kort met alcoholgebruik en vrij ernstig bipolair zijn.

 2. Cees van Vliet Zanen schreef:

  In mijn werkzame leven lustte ik ze behoorlijk.dagelijks toch wel zo’n 5 á’6 comsumpsies.
  Tegenwoordig ook al omdat het met de medicijnen niet goed valt,hooguit 1 borrel p.d. Soms ook niets.

 3. Gelukkig kan ik alcohol heel goed laten staan.
  Als ik wat neem is het meestal een alcoholvrij
  rose biertje of een wieckse witte.
  Toen ik nog niet wist dat ik bipolair was, nam ik
  weleens een borrel (hoewel ik medicatie had)
  Dat was Terfluzine maar is nu helemaal uit de handel.
  Ongeveer 10 jaar geleden, kwam bij mij tot uiting dat ik manisch depressief was en werd ik opgenomen.

 4. Mikki schreef:

  We kunnen overal aan verslaafd raken denk ik.
  Met alcohol is het oppassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *