alcohol en de bipolaire stoornis

Alcoholmisbruik en alcoholverslaving komen bij mensen met een bipolaire stoornis meer voor dan bij de gemiddelde mens. Ongeveer 40% van de mensen met een bipolaire stoornis krijgt in zijn leven een probleem met de drank. Andersom, ongeveer 20% van de mensen die in behandeling zijn in de verslavingszorg heeft een manisch-depressieve stoornis.

Hoe dit komt is niet bekend. Misschien is het een erfelijke kwestie: als je kwetsbaar bent voor een manisch-depressieve stoornis ben je als vanzelf ook kwetsbaar voor een alcoholprobleem, bijvoorbeeld omdat die gevoeligheden dicht bij elkaar liggen op het DNA. Een andere verklaring kan zijn dat sommigen geneigd zijn hun somberheid weg te drinken, wat gemakkelijk tot overmatig drankgebruik kan leiden. Hoe het ook zij, het komt vaak samen voor. Dit is vervelend, want alcohol kan de stemming nadelig beinvloeden en maakt de behandeling er niet makkelijker op.end. Misschien is het een erfelijke kwestie: als je kwetsbaar bent voor een manisch-depressieve stoornis ben je als vanzelf ook kwetsbaar voor een alcohol

Om deze reden zijn wij onlangs begonnen met een speciaal spreekuur op een locatie van BoumanGGZ. Mensen die daar in behandeling zijn voor een verslavingsprobleem, kunnen voor diagnostiek, advies en behandeling terecht bij een psychiater en verpleegkundige met deskundigheid op het gebied van de bipolaire stoornis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *